sobota, 27 października 2012

Grzanki czosnkowo - ziołowe



Czosnek - warzywo, które mimo tego że nieprzyjemnie pachnie jest moim ulubionym. Jestem go wstanie dodawać do wszystkiego i gdyby tylko szło to nawet do ciast ;p Wiem, że nie każdy lubi czosnek a tym bardziej nie w takiej ilości w jakiej ja go czasem używam do rzeczy, które na pewno dałoby się zrobić bez dodatku tego wspaniałego warzywa ;) rozumiem osoby, które ze swoich jakiś przyczyn czosnku po prostu nie lubią... ale przecież ma on tak wspaniałe właściwości...
Ząbek czosnku na zdrowie

W swoim składzie chemicznym czosnek zawiera lotne związki siarkowe i bakteriobójcze, olejki eteryczne, błonnik, cukry oraz organiczne związki siarki, takie jak alliina i skordynina A i B. Zmiażdżone, świeże ząbki wydzielają allicynę, substancję, która posiada silniejsze działanie antybiotyczne niż penicylina czy tetracyklina.
W czosnku znajdują się też witaminy: C, PP, B1, B2, B3, prowitamina A, a także sole mineralne pierwiastków: wapń, potas, magnez oraz mikroelementy: żelazo, miedź i rzadkie pierwiastki jak nikiel, kobalt, chrom, selen, german. Chociaż selen i german występują w ilościach śladowych, ich obecność w czosnku ma duże znaczenie w ograniczaniu podziału komórek nowotworowych, zahamowaniu rozwoju czy nawet ich wydalaniu. Z tego też powodu czosnek jest coraz bardziej doceniany w zapobieganiu chorobom nowotworowym i układu krążenia.

Co zrobić na szybką kolację po powrocie  uczelni, po odebraniu Siostry ze szkoły, gdy tak naprawdę obiadu jeść się już nie chce, gotować się nie chce... nic się nie chce... Tosty, grzanki wszystko w tym stylu... co tylko się przygotowuje, wstawia i robi się samo ;) mało roboty, mało składników, ale za to wszyscy zadowoleni i najedzeni.
Dzisiaj właśnie przepis na szybkie, aromatyczne grzanki z dużą ilością czosnku i ziół :)



Składniki:

 op. pieczywa tostowego
ok. 200ml oleju
1/2 op. czosnku granulowanego
5 ząbków czosnku
po 1/2 op. bazylii i oregano (mogą też być inne zioła)
odrobina soli



 Sposób przygotowania:



Olej mieszamy w słoiczku z suchymi przyprawami. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Słoiczek zakręcamy. Potrząsając, dokładnie mieszamy.


 Kromki pieczywa smarujemy z jednej strony olejem i układamy na blaszce.
Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.



 Grzanki można również upiec na grillu, ale trzeba uważać, bo dość szybko się przypalają.

 
SMACZNEGO!! :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz