niedziela, 21 października 2012

Makaron farfalle w sosie z żółtych pomidorów


Jesteśmy z Siostrą wielkimi fankami wszelkiego rodzaju makaronów. Robimy je zawsze z tym co akurat mamy pod ręką. Tym razem jednak żółte pomidory to nie był przypadek. Tuśka będąc ze mną w sklepie zauważyła te warzywa a jako, że nie wiedziała zbytnio co to jest musiałyśmy je kupić, bo kto jak kto ale Ona musiała tego spróbować. Kupiłyśmy od razu większą ilość, więc z tych co zostały niezjedzone powstał sos do makaronu ;) 

Składniki:



Makaron farfalle
ok 1/2kg dojrzałych żółtych pomidorów
suszone zioła
czerwona cebula
czosnek



 

 Sposób przygotowania:

  Pomidory musimy obrać ze skóry. W tym celu nacinamy pomidory na znak krzyża. Zalewamy wrzątkiem. Chwilę moczymy w nim, a następnie wrzucamy na sitko i przelewamy zimną wodą. Skóra powinna sama odchodzić.



Czosnek i cebulę siekamy w drobną kostkę.



Na patelni rozgrzewamy ok. 3 łyżek oleju. Wrzucamy czosnek i cebulę. Delikatnie podsmażamy mieszając.

Pomidory kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię, mieszamy, przykrywamy i dusimy, żeby warzywa zmiękły.


W garnku gotujemy wodę na makaron. Gdy się zagotuje wsypujemy łyżkę soli i wrzucamy makaron. Gotujemy ok 10 minut (aż makaron będzie al dente).



Do sosu dodajemy zioła i dokładnie mieszamy.




Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ugotowany makaron odcedzamy. Do garnka z makaronem wlewamy gotowy sos i wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze.

SMACZNEGO!! :D


1 komentarz:

  1. A ja mam dzisiaj samotny obiad, więc idę na łatwiznę - makaron i pesto ze słoika :)

    OdpowiedzUsuń